Ontstaan van het Kartuis bier

In Herne, een landelijke gemeente gelegen in het Pajottenland omringd door de Aerebeek- en Markvallei, staat het prachtige en historische Kartuizerklooster waar monniken vanaf de jaren 1084 hun eigen kartuizerbier brouwden.

Op 18 oktober 2003 werd op het gemeenteplein van Herne het ‘kartuizerstandbeeld’ plechtig ingehuldigd. Dit mooi standbeeld werd ontworpen door kunstenaar Roger Schrije (†2015).

Standbeeld Kartuis

Vandaag kan je in het restaurant De Egelantier, gelegen rechtover het standbeeld, genieten van een lekkere frisse Kartuis. Eigenaar Wilfried Vierendeel nam het initiatief een bier te laten brouwen dat de naam Kartuis kreeg. Zijn vrouw Greet hielp bij het ontwerp van het allereerste flesetiket en bierviltje. Ze zocht naar het juiste glas, geschenkdoos en nam de administratieve taken op zich.

Het recept van het Kartuis bier leunt sterk aan bij het originele recept van toen. Het Kartuis bier van nu wordt gebrouwen in Woesten (West-Vleteren).

Het is een bier met hergisting op de fles en heeft een alcoholpercentage van 8%. Het bestaat als ‘donker dubbel’ of als ‘blond triple’. Beide bieren zijn gebrouwen naar aloude traditie en met respect voor de originele smaken. Hierdoor krijgt ons Kartuis bier een zeer persoonlijke en uitgesproken eigen smaak. In verschillende horecazaken in de buurt wordt de Kartuis zeker gesmaakt. Ook verkrijgbaar in meerdere verkooppunten.

Hernse kunstenaar

Michaël Peetermans

Michaël Peetermans

Etiketten op de flesjes

Kartuis krijgt artistiek etiket ontworpen door de Hernse kunstenaar Michaël Peetermans. Het oude etiket op de flesjes werd vervangen door een prachtig etiket met een karaktervolle uitstraling. Een echte meerwaarde voor dit lekkere bier.

Michaël vertaalt een verhaal, een geschiedenis in een schilderij. De gekleurde driehoeken van Peetermans is een gekend motief en tevens zijn kenmerk.

De driehoeken komen ook terug in het nieuwe etiket op het flesje van het Kartuis bier. Hij maakt kunst op maat in zijn eigen stijl. Maak kennis met deze mysterieuze en steeds opgewekte kunstenaar.

Kartuis bier label